Yaygın olarak “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)” denildiğinde, aşırı hareketlilik(hiperaktivite), dikkat eksikliği ve dürtüsellik kavramları akıllara gelir Örneğin, sınavdan önce korkunun varlığı sınav için daha fazla çalışmamızı ya da ormanda yürürken ansızın duyulan bir hayvan sesi kaçmayı ve saklanıp kendimizi korumamızı sağlar. Yani korkunun temelinde olan ve bizi rahatsız eden duruma karşı ya savaşırız ya kaçarız.
Kaygı ise sebebi bilinmeyen korkulardır. Bu his, korkuya çok yakındır fakat kişi neden korktuğunu cevaplandıramaz. Bir miktar kaygı korkular gibi doğal histir fakat yoğun ve uzun süren kaygılar bunaltı bozukluğuna girmektedir. Anksiyete bozukluğu kişinin davranışlarını büyük ölçüde etkilediğinden özel hayatına, sosyal ilişkilerine ve iş hayatına olumsuz yönde yansıyabilmektedir.
Anksiyete bozukluğunun farklı tipleri vardır. Bunlar; Yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, obsesif kompülsif bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu, özgül fobiler ve post travmatik stres bozukluğudur. Bu durumların her birine ve kişilerin özelliklerine göre farklı yaklaşımlar gerekmektedir.