XS
SM
MD
LG
XL
SİVAS İZ PSİKOLOJİ

Oyun Terapisi

Çocuğun dış dünyayı kavraması oyunla başlar. Kendi el parmaklarıyla, ayak parmaklarıyla oynayan çocuk daha sonra bir çıngırak ve benzeri oyuncaklarla oyun oynamanın temelleri atılmış olur.

Oyun çocuğun gıdasıdır. İşi gücü oyun oynamaktır. Çocuğun dış dünyayı kavraması oyunla başlar. Kendi el parmaklarıyla, ayak parmaklarıyla oynayan çocuk daha sonra bir çıngırak ve benzeri oyuncaklarla oyun oynamanın temelleri atılmış olur. Ardından farklı oyuncak geçişleriyle dış dünyayı keşfetmeye ve sosyal ilişkiler kurmaya devam eder. Oyun vasıtasıyla çevresini keşfeder ve yeni bir dil oluşturur.


Yetişkinler için psikoterapi neyse, oyun terapisi de çocuklar için aynı anlama gelir. Bunun nedeni ergen ya da yetişkin birey bilişsel kapasitesi gelişmiş olduğu için kendini kelimelerle ifade edebilir fakat bu durum çocukta söz konusu değildir. Bu nedenle çocuğun kelimeleri, sözcükleri oyundur ve oyun terapisiyle kendi dilini ortaya koyabilir. Çocuğun bu dilini anlamak, kavramak için oyun terapisi almış bir uzman olmak gerekir.


‘Evde çocuğum zaten oyuncaklarıyla oynuyor. Neden kendi oyuncaklarıyla oynamak yerine oyun terapisine getirmeliyim?’ gibi bir soru sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı evde oynanan oyunların büyük bir bölümü eğitsel oyunlardır. Oyun terapisi odası yapılandırılmış olduğu için normal bir çocuk odasından farklıdır. Oyun terapisindeki oyuncaklar özel olarak seçilmiş oyuncaklardır. Seçilen oyuncakların terapötik bir anlamı vardır. Çocuğun terapi odasına getirmiş olduğu konuya (soruna) göre seanslar şekillenir.Dolayısıyla bu dili anlamış kavramış bir terapist eşliğinde sürdürmek gerekmektedir.


Evdeki oyunları geliştirecek, farklılaştıracak psikososyal desteği de zaman zaman anne ve babalara vermekteyiz. Çocuğu anlamayı ve iletişimi kuvvetlendirecek doneleri vermekteyiz. Bunun nedeni yoğunlukla anne ve babaların çocuğun eğitsel tarafını desteyen oyunları alması ve bu oyunlarla çocuklarla iletişime geçmeye çalışmalarıdır. Bu konuda gelişim sağlamak için anne ve babaya da gerekli durumlarda destek vermekteyiz.


Oyun terapisi 3-12 yaş çocuklara uygulanır. Çocuğun her türlü sorununda başvurulabilinecek, sağlıklı bir yöntemdir. Örneğin kaygı bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluklarında, boşanmak üzere olan ya da boşanmış çiftlerin çocuklarında, şiddet görmüş çocuklarda, öğrenme bozukluklarıyla vb. birçok problemle çalışılabilmektedir.


Oyun terapisi çocuğun ruhsal dünyasını anlamak, çocuğun duygularını kavramak üzerine olan, çocuğa herhangi bir zarar vermeyen, sağlıklı bir yöntemdir. Çocuğunuz, ruhen daha sağlıklı bir birey olsun istiyorsanız oyun terapisi iyi bir terapi tekniğidir.r.

{alanbaslik}
© Tüm hakları saklıdırWeb: Efasis Yazılım